Mediadesign 2014 – díjak és alkotói fődíj

Mediadesign 2014 – díjak és alkotói fődíj | HUN

December 4-én tartotta a Kreatív szaklap az idei MEDIADESIGN verseny díjátadóját. Nagy meglepetés ért, hiszen a beadott és általam tervezett összes anyagot díjazták, miközben én éppen több mint tízezer kilométerre, az esküvőm előkészületeivel voltam elfoglalva Srí Lankán, Galle-ban.

Már kint voltam, amikor jött az e-mail, hogy a díjak mellett ráadásul egy külön alkotói fődíjat is megítéltek nekem, ezért valahogy meg kellene oldani az átvételt. Gyors szervezkedés után megkértem Petrásovits Dani kollégámat, hogy vegye át helyettem a díjakat és mobillal rögzítettem egy videóüzenetet Unawatuna tengerpartján, melyet továbbítottam a szervezőknek. Utólag tudtam meg, hogy ezt le is játszották a díjátadón – vicces lehetett, remélem nem utáltak sokan ezért itt a decemberi hidegben.

A versenyre összesen 76 értékelhető pályázat érkezett, ezekből 34 shortlistes munkát válogatott be a döntőbe a szakmai zsűri, melyekből végül összesen 24 díjat, 12 első, 3 második, 7 harmadik és két fődíjat osztottak ki.

A zsűri tagjai közé jó néhány, általam nagyra tartott szakembert is felkért a Kreatív, ami még komolyabbá tette a verseny eredményét:

Zsűrielnök:
Pálfi György, a MOME tervező grafika tanszékének oktatója

Zsűritagok:
Ferenczi Bálint a Mito UX designere
Ipacs Géza, grafikus
Kenczler Marci az ACG művészeti vezetője
Kovács Dániel, művészettörténész
Mondik Noémi, grafikus
Osvárt Judit a budapesti Design Hét projektvezetője
Polyák György az RTL Klub on air promóciós vezetője
Krémer Julianna a Professional Publishin Hungary művészeti vezetője
Román Balázs a Kreatív főszerkesztője

Meglepetésemre a nyomtatott magazin kategória első díját a Recorder nyerte, melyet már második éve készítek az új arculattal, havi megjelenéssel. A magazint a kiadó Recorder Kft. nevezte a versenyre, ezért köszönet nekik. Talán az egyetlen nyomtatott, minőségi zenével foglalkozó lap a piacon.

A magazin kategória második díját a PS magazin nyerte el. A PS Magazin Lap- és Könyvkiadó Kft. tavaly kért fel, hogy frissítsem meg a piacon már régóta jelen levő formátumot.

Az arculatfelvarrás úgy látszik jól sikerült, hiszen címlap, borító kategóriában az általam tervezett első szám (13/4) kapta az első díjat. (Ez a lapszám egyébként dupla borítóval jelent meg tavaly). A nevezésért és a bizalomért köszönet a PS lányoknak. Egyébként az új téli kiadvány már ki is jött, de erről bővebben majd egy következő bejegyzésben.

A már több díjat is besöpört Sophie Rotassal közösen kiadott NERO Homme magazin is kapott egy shortlist oklevelet, köszönet ezért is.

A legnagyobb meglepetést végül az online információs oldalak kategóriába nevezett Phenom’enon magazin első(!) helyezése okozta, letaszítva a trónról a hazai online portálok legnagyobbját az index.hu-t, akik az idei arculatfrissítéssel ebben a kategóriában kénytelenek voltak beérni a második helyezéssel, a webes fődíj mellett. A phenom’enon magazin teljesen független, nincsenek tőkeinjekciók, gazdag háttéremberek – épp ezért nem is szól és szólt bele a megjelenésébe soha senki rajtunk kívül. (A magazint 2010 elején alapítottuk Petrásovits Dániellel, akivel közben létrehoztuk az azt kiadó Superlab Productions-t is). Az online felületet folyamatosan fejlesztjük, tudatosan a lényegre törő, minimál és az átláthatóság jegyében gondolkodunk és tervezünk – talán ezt láthatta meg és értékelte a zsűri is. Azért szeretem, mert az egyik legjobb példa arra, hogy nem kellenek száz, sőt még tízmilliók sem ahhoz, hogy magazint működtessünk – a kapott díj alapján talán nem is rosszul.

Köszönet a Kreatívnak, hogy szerveznek; a zsűrinek, hogy időt szántak rá és díjaztak; minden ügyfelemnek és kollégának, hogy bíznak bennem; a családnak, barátoknak és szerelmemnek, hogy elviselnek.

Kapcsolódó linkek:

Mediadesign 2014 a kreativ.hu-n ›

A kreativ.hu fotói a díjátadóról ›

Mediadesign hivatalos oldal ›

HOZZÁSZÓLÁSOK